WAT IS NEUF?

Bistrot Neuf op de Haarlemmerstraat 9 staat voor eerlijk en herkenbaar lekker Frans eten. Gezellig en ongecompliceerd tafelen met als basis wijn. In andere landen is deze formule heel bekend en succesvol zoals in Italië met zijn Trattoria/enoteca , Spanje met de beroemde Tapas en uiteraard de Franse bistrot bar-a-vin. In België wordt het een taverne genoemd en in Nederland staat een bistrot bekend als eetcafé, een eenvoudige eetgelegenheid die het midden houdt tussen een restaurant en een kroeg.

Naast ons diner serveren wij als een van de weinige etablissementen in het centrum van Amsterdam ‘warme lunch’. De kaart bestaat uit de Franse keuken, gebruikmakend van het seizoen en beschikbaarheid van producten. Alle hapjes en gerechten bij “Neuf” zijn ambachtelijk en zonder poespas.

De naam Bistro of Bistrot komt uit het  Russisch. Het betekent Snel of Vlug! Russische kozakken die na Napoleons nederlaag in 1815 Parijs bezetten, spoorden de kasteleins zo aan om vaart te maken met hun bestelling: Bystrò! De Franse  soldaten keerden berooid terug van het oostfront. Zij brachten het idee voor een eethuisje zonder pretenties mee uit Rusland. Tot die tijd kende Frankrijk slechts restaurants voor de gegoede burgerij. 

Neuf is het Franse getal negen. Neuf wordt ook gebruikt in de betekenis van "gloednieuw" - vers uit de fabriek of eerste in zijn soort. 

De oprichting van het restaurant was op 9 september 2009, "Maison Fondée 09 09 09"

“Au crieurs de Vin” betekent letterlijk de schreeuwer om wijn. Neuf is de enige bistrot in Amsterdam waar je bij alle gerechten meer dan 60 wijnen per glas kan bestellen, van Touraine Sauvignon tot Saint Aubin 1er cru, van Chinon tot de mooiste wijnen uit de St. Emilion, het kan allemaal. Ook worden er zeven soorten mousserende wijnen per glas aangeboden.

Bistrot Neuf speelt in op twee soorten gasten; je kan uitgebreid en ongestoord de hele avond genieten van alle Franse gerechten die Neuf te bieden heeft maar het is ook mogelijk om voor de snelle hap gaan, aan de bar of aan een tafel.

Met trots kan worden gemeld dat Bistrot Neuf in de Michelin gids 2017 staat met één couvert en een Bib Gourmand en daarnaast in 2014 zijn entrée heeft gemaakt in de Gault Millau gids.