Reservation
Bistrot Neuf Haarlemmerstraat 9, 1013 EH Amsterdam 0031 (0) 20 400 32 10

TableBooking
  HollandseNieuwe

  Woensdag 19 juni om 17:00 uur
  Ieder jaar wordt traditiegetrouw gevierd, dat de nieuwe jaargang Haring klaar is om geconsumeerd te worden! Slechts 6 weken in het jaar kan er op deze heerlijke Oudhollandse vette vis gevist worden en daar zijn we in Nederland dol op.

  De start van de Hollandse Nieuwe wordt bepaald door het Nederlandse Visbureau. Zij beoordelen de haring in grote hoeveelheden op cruciale kenmerken. Is de haring minstens 3 jaar oud, en dus geslachtsrijp? Is het vetgehalte hoog genoeg? En is er nog geen kuit of hom aanwezig? Dan hebben ze hoogstwaarschijnlijk een Hollandse Nieuwe te pakken!

  Voor de wettelijk plicht in 1968, werd alle haring op de boot meteen gekaakt en gezouten. Er werd zoveel zout gebruikt, dat sommige vissers zelf melk in de strijd gooide om het zout te neutraliseren. Maar ook dat zette geen zoden aan de zeedijk; naarmate de tijd verstreek was de haring zó zout, dat het oneetbaar werd. Daarom was de komst van de verse nieuwe Haring een reden voor feestje! Traditiegetrouw komen de vissers met hun versierde schepen als trotse pauwen de haven binnen varen om de “Hollandse Nieuwe” te presenteren. Je kunt een dergelijke viering goed vergelijken de jaarlijkse “Beaujolais Nouveau” in Frankrijk, waar de nieuwe jaargang wijn gepresenteerd en uitbundig gevierd wordt.


  Riesling-Wekenbij Bistrot Neuf

  31 mei t/m 16 juni
  Voor de negende keer organiseren restauranteigenaren en wijnhandelaren samen met het Informatiebureau voor Duitse wijn, de Riesling-weeks. Van 31 mei t/m 16 juni staat deze veelzijdige, heerlijke witte druif centraal in veel restaurants en wijnwinkels, en zo ook bij Bistrot Neuf!

  De Riesling is een van de beste witte druiven ter wereld maar als er één druif is die de Duitse wijncultuur representeert is het de Riesling wel. Met haar vleugels verspreid over maar liefst 21.000 hectare, is ze grootgrondbezitter op Duitse gronden. De eerste bewijzen van haar bestaan worden gedocumenteerd in 1435, van producenten in de Rheingau en aan de Moezel en nog steeds schittert ze bovenaan de lijsten! Lees er meer over op onze blog-pagina https://bistrotneuf.nl/riesling-bistrot-neuf/

  Tijdens de Riesling-Weeks schenken wij niet alleen 11 extra Riesling-wijnen per glas, maar kun je ook genieten van een 3-, 4- of 5-gangen lunch of -diner met bijpassende Riesling-wijnen!

  Reserveren een tafel of kom direct proeven in de Haarlemmerstraat!

  Riesling weeks weken wijn witte druif duitsland wijncultuur witte wijn bistrot neuf

  Valentijnbij Bistrot Neuf

  Donderdag 14 februari

  In Nederland is het feest nog betrekkelijk nieuw: pas halverwege de jaren negentig kreeg Valentijnsdag hier echt voet aan de grond. Na de WOII merkten Nederlandse bloemisten dat er goede zaken over de grens werden gedaan  en daarom probeerden zij met man en macht deze traditie aan de man te krijgen. Zo werden er regelmatig bloemen uitgedeeld aan bijvoorbeeld alle vrouwelijke kamerleden, alle wegenwachters of alle chauffeurs van het openbaar vervoer.

  Door deze sympathieke acties, haalde de bloemisterij regelmatig de krant.Het waren dan uiteindelijk ook niet de bloemisten maar de kranten die ervoor zorgden dat het feest een succes werd. In 1990 boden enkele kranten de mogelijkheid om in een speciale Valentijnsrubriek berichten te plaatsen. Het bleek een groot succes. Een jaar later werden er rond 14 februari meer dan twee miljoen kaartjes en pakketten verzonden. In 1981 was er maar één drukkerij in Nederland die Valentijnskaarten drukte, en dat waren er toentertijd slechts 25.000 stuks per jaar.


  BeaujolaisNouveau

  Woensdag 14 november
  Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de Beaujolais Nouveau gepresenteerd. Deze primeur is wijn van de eerste persing, met veel fruit, vaak nog wat schraal bij de eerste slok maar in de afdronk kan al wel de kwaliteit van dat jaar en het huis worden herkend.

  De Beaujolais wordt gemaakt van het druivenras “Gamay Noir”. Meer dan 90% van alle Beaujolaiswijnen wordt door middel van de zogenoemde koolzuurgasvergisting (maceration carbonique) gemaakt. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.

  De Beaujolais Niveau is ontstaan in de jaren 60, als een slimme marketingzet in de wijnwereld. Tot op de dag van vandaag is het ieder jaar wereldwijd een groot feest. In de nacht na het vrijgeven van de wijn vertrekken talloze vrachtwagens en auto’s luid toeterend vanaf de kelders in de Beaujolais om de wijn op tijd te kunnen presenteren. ‘S ochtendsvroeg stijgen tientallen vrachtvliegtuigen op naar Japan, Canada en de VS om daar ook de Beaujolais-gekte over te brengen.

  Ben je benieuwd naar de Beaujolais Nouveau van dit jaar? Kom dan woensdag 14 november langs Bistrot Neuf. Om precies 21:09 uur presenteren wij de nieuwe Beaujolais, met een heerlijk bijpassend hapje. Niet alleen proeven, maar gelijk lekker eten? Reserveer hier je tafel.

  bistrot neuf beaujolais niveau primeur

  Bistrot Neuf Event Birthday September

  AnniversaireBistrot Neuf

  September 9

  We behalen dit jaar de magische leeftijd van 9 jaar en dat laten we natuurlijk niet stilletjes voorbijgaan. Het weekend van 8 en 9 september staat daarom in het teken van feest!

  We hebben een heerlijk menu voor u samengesteld en de wijnkeuze is -zoals altijd- reuze om de avond compleet te maken. Een Gypsy Jazzband zorgt voor live muzikaal vermaak en u krijgt een blijvende herinnering aan Neuf mee de deur uit.

  Voor slechts €59,50 geniet u van al onze klassiekers en een heerlijk glas bubbels bij aankomst. Vier jij dit feestje met ons mee?

  Tijden:

  • Zaterdagavond aanvang 18:00 – 19:00 uur
  • Zondagmiddag aanvang 13:00 – 14:00 uur

  (Let op: zondagavond na 20:00 uur is Neuf gesloten voor een besloten feest)

  Reserveren kan via www.bistrotneuf.nl of bel naar 020-4003210


  BacchusWijnfestival

  BACCHUS WIJNFESTIVAL

  Een goed glas wijn is lekker, maar in combinatie met het onvervalste festivalgevoel is het natuurlijk nog veel beter. Voor het vijfde jaar op rij wordt het Amsterdamse Bos omgetoverd tot een waar wijn-walhalla. Veel wijnmakers en inkopers zullen hier hun beste wijnen presenteren. Daarnaast wordt er passend eten geserveerd, zullen er bands en dj’s zorgen voor muzikaal vermaak en zijn er ook genoeg activiteiten voor jong en oud.

  Chabrol Wines is deelnemer vanaf jaar 1 en dit jaar is ook Bistrot Neuf van de partij. Wij gaan een stukje Frankrijk creëren met oesters, escargots in heel veel knoflookboter en stokbrood. De Franse chansons vliegen je om de oren en er is ook ruimte voor een ouderwets potje jeu de bouls. Dus, a bientôt?

  Kom het weekend vieren op 8, 9, 10 of 15, 16 en 17 juni op Bacchus Wijnfestival. Kaarten zijn verkrijgbaar bij onze buren Chabrol Wines.
  http://www.bacchuswijnfestival.nl/
  http://www.bacchuswijnfestival.nl/bistrot-neuf/
  http://www.bacchuswijnfestival.nl/chabrolwines/

  BACCHUS-WIJNFESTIVAL

  Riesling Weeks 2018

  RieslingWeken

  RIESLINGWEEKS

  Voor de achtste keer organiseren restauranteigenaren en wijnhandelaren samen met het informatiebureau voor Duitse wijn, de Rieslingweeks. Riesling is een van de beste witte druiven ter wereld. Deze druif is veelzijdig en perfect voor absolute kwaliteitswijnen. Het is daarom zeker terecht dat Riesling ook wel de ‘koning van de witte druiven’ wordt genoemd.  Van 1 tot en met 17 juni staat de Riesling centraal in veel restaurants en wijnwinkels. Tijd voor een (hernieuwde) kennismaking dus!

  In deelnemende restaurants kunt u genieten van een fantastisch 3-gangenmenu incl. bijpassende Riesling-wijnen voor slechts € 45, -. Bistrot Neuf biedt trouwens deze week ook 10 prachtige Riesling-wijnen per glas aan… Proeven dus!

  Ons eigen Riesling-menu met bijpassende wijnen kan worden bekeken op https://www.heerlijk.nl/riesling/detail/fijnste-franse-restaurant-van-nederland-2017/1024

  Reserveringen kunnen worden gemaakt via www.heerlijk.nl/rieslingweeks


  WijnbarChabrol

  ZANDVOORT

  Chabrol is deze zomer ook aan de kust te vinden. In de nieuwe strandtent Barefoot Cottage in Zandvoort (tent 8) heeft Chabrol een klein paviljoen waar je de gehele zomer van onze wijnen kan genieten. Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is het wijnpaviljoen geopend. Op de andere dagen wordt de wijn bij Barefoot zelf geserveerd.


   

  Past Events

  Winter Fair”: an event organized with the entire Haarlemmerstraat, no cars or bikes allowed this day and many entrepreneurs put a market stall out to offer their products on the street.
  https://www.facebook.com/events/306076776576808/

  “Neuf komt uit zn Oeuf and Food Fair”: an event based on Neuf’s 8th “Birthday”, We offer a special menu with our signature dishes en live French Jazz music is played in the restaurant.
  https://www.facebook.com/events/348496672251432/