Ieder jaar wordt traditiegetrouw gevierd, dat de nieuwe jaargang Haring klaar is om geconsumeerd te worden! Slechts 6 weken in het jaar kan er op deze heerlijke Oudhollandse vette vis gevist worden en daar zijn we in Nederland dol op.
WANNEER IS DE HARING EEN HOLLANDSE NIEUWE?
De start van de Hollandse Nieuwe wordt bepaald door het Nederlandse Visbureau. Zij beoordelen de haring in grote hoeveelheden op cruciale kenmerken. Is de haring minstens 3 jaar oud, en dus geslachtsrijp? Is het vetgehalte hoog genoeg? En is er nog geen kuit of hom aanwezig? Dan hebben ze hoogstwaarschijnlijk een Hollandse Nieuwe te pakken!
Het Nederlandse Visbureau is een collectief marketing en pr-bureau dat de Nederlandse vissector promoot binnen Nederland maar ook overzee. Vanaf de visafslag in Scheveningen staan ze letterlijk en figuurlijk centraal in de Nederlandse vissector. Ze fungeren niet alleen als reclamemakers om de vis op de markt (en op het bord) te krijgen, maar ze zijn ook een aanspreekpunt voor o.a. ondernemers, vissers en alle andere betrokkenen binnen de vissector. Denk bijvoorbeeld ook aan de media, politiek en natuurlijk de consument.
THE HARING-CIRCLE OF LIFE
In de winter is de Haring erg magertjes en eet ze weinig. Als in het voorjaar de wateren opwarmen en het plankton begint toe te nemen, eet ze zich lekker vet. In grote getalen eet ze zich vol aan dit overschot aan vers plankton in de zee. Hierdoor neemt het vetgehalte in hele korte tijd ontzettend toe; soms wel tot een kwart van het eigen lichaamsgewicht. Deze levenscyclus wordt nauwkeurig in de gaten gehouden, en wanneer het vetpercentage in boven de 16 procent uitkomt, mogen de hengels officieel uitgegooid worden. Deze jaarlijkse visperiode loopt meestal van mei t/m juli. Daarna vormt de haring kuit of hom, en mag er niet meer op gevist worden.
De vis moet voldoende vet zijn en op oudhollandse traditionele manier “gekaakt”, gerijpt en gezouten zijn. De haring moet diepgevroren worden (niet boven -20 voor 24 uur). Door het invriezen kan de hele opbrengst van 6 weken vissen, het hele jaar door gegeten worden. Dat is sinds 1968 wettelijk verplicht, om besmetting van de haringworm, een parasiet, te voorkomen. En natuurlijk om het consumeren de rest van het jaar mogelijk te maken.
EERSTE VAATJE IS GOUD WAARD
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar gekeurd en geveild op de visafslag in Scheveningen. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Dit jaar mocht Stichting Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij, maar liefst 95.500 euro in ontvangst nemen. Dit goede doel zet zich in voor veiligheid en geborgenheid van kinderen met Kanker tijdens hun behandeling in het ziekenhuis.
REDEN VOOR EEN HARING-FEESTJE
Voor de wettelijk plicht in 1968, werd alle haring op de boot meteen gekaakt en gezouten. Er werd zoveel zout gebruikt, dat sommige vissers zelf melk in de strijd gooide om het zout te neutraliseren. Maar ook dat zette geen zoden aan de zeedijk; naarmate de tijd verstreek was de haring zó zout, dat het oneetbaar werd. Daarom was de komst van de verse nieuwe Haring een reden voor feestje! Traditiegetrouw komen de vissers met hun versierde schepen als trotse pauwen de haven binnen varen om de “Hollandse Nieuwe” te presenteren. Je kunt een dergelijke viering goed vergelijken de jaarlijkse “Beaujolais Nouveau” in Frankrijk, waar de nieuwe jaargang wijn gepresenteerd en uitbundig gevierd wordt.