Ze staat bekend als één van de meest gerespecteerde wijnmakers van Bordeaux. Een ondernemende, energieke perfectioniste die bijna 40 jaar lang haar geld verdiende in de krystalglasfabriek van haar ouders om het sinds 1985 in wijndomeinen te investeren. Wijndomeinen die ze later tot grote hoogte bracht. Het eerste wijndomein wat Catherine in 1985 kocht was Chateau Montviel. Een prachtig domein met veel potentie en 5 hectare in Pomerol. Niet veel later kocht ze ook Chateau Tristan, Chateau Feytit-Lagrave en Chateau La Violette. Ook kocht ze Bodega’s in Argentinië.
“Bekend om haar gepassioneerde aandacht voor detail, hield ze zelf alle touwtjes in handen in haar wijngaarden. Van snoeien en oogsten tot de vinificatie en verkopen van de wijnen. Ze refereerde dan trots naar haar vader “Ik ben de kopie van mijn hem”
Dat het wijnbedrijven door de aderen stroomt, ziet Catherine ook al terug in haar kinderen en kleinkinderen. Tijdens een jubileum diner van haar 25-jarig bestaan in Pomerol, vertelde ze: ‘Vandaag helpen zes van mijn negen kleinkinderen bij het oogsten in het weekend, en op 10-jarige leeftijd (de jongste van hen) vraagt Henri al om magnums van Le Gay… dus ik weet dat de toekomst verzekerd is.” Helaas is Catherine op 74-jarige leeftijd overleden. Ze laat vier kinderen en negen kleinkinderen achter. Haar zoon Henri Parent neemt het stokje over is volledig van plan om de doelstellingen van 1985 voort te zetten: “Elk jaar het beste van de wijnstokken naar boven halen, ongeacht de weersomstandigheden. Omdat Pomerol een juweel is dat ons verplicht om over onze grenzen te gaan. ”
Terroir van Chateau Montviel
Chateau Montviel ligt inmiddels omringd door 10,1 hectare grond en is beplant met 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. De wijnstokken worden op verschillende percelen in de streek geplaatst en zijn gemiddeld zo’n dertig jaar oud. Van de ruim 10 hectare aan wijnstokken worden alleen de 5 beste hectare gebruikt om Chateau Montviel te produceren. De productie bedraagt gemiddeld bijna 1.800 kisten van Chateau Montviel, wijn per jaar.
Het landgoed heeft twee verschillende grond soorten. Het merendeel bestaat uit fijne zand- en kiezelachtige grond en de beste percelen hebben zachte, ijzerhoudende zandsteen. Het ijzeroxide zorgt voor een spannende mineraliteit in de Pomerol wijnen
“Elk jaar het beste van de wijnstokken naar boven halen, ongeacht de weersomstandigheden. Omdat Pomerol een juweel is dat ons verplicht om over onze grenzen te gaan. “
Vinificatie en Resultaat
De druiven ondergaan een melolactische gisting in het vat en de eerste twee maanden op eigen droesem. Chateau Montviel is gerijpt op 100% nieuwe Franse eikenhouten vaten. De tweede wijn is La Rose Montviel.
Hij kleurt mooi robijnrood met een duidelijke bruine rand. Intense, rijke neus met veel zwart fruit en leerachtige en rokerige tonen. Zoethout, tabak, zwarte bes en zondoorstoofd fruit. Zacht, romig mongevoel met robuuste, doch versmolten tannines en frisse zuren. Serveer de Chateau Montviel op een wat koelere, keldertemperatuur en de zuren zullen zich ontwikkelen tot een geduchte tegenstander voor het prachtige donkere geschut. Een geweldige Pomerol die mooi op dronk is.
De “tweede wijn” van Château Montviel, is Chateau La Rose Montviel. Voor deze wijn worden de jongere stokken van de percelen gebruikt. Hij heeft iets minder diepgang maar met een jeugdige kracht. Een donkere, intense wijn met weer het rijpe, zwarte fruit en verse lactische droptonen. De subtiele zuren brengen een frisse elegante toon in deze prachtige, krachtige Bordeaux.
Bistrot Neuf ademt Bordeaux. Natuurlijk houden we van heel de oude wereld, maar stiekem is dit ons lievelingskind.