Het oogstseizoen gaat beginnen!
Rijpe druiven op hun top, klaar om te evalueren in vloeibaar genot. Krommende harde werkers in de wijngaard met het sap langs hun armen en het zweet op hun rug. Een romantisch beeld, maar ondertussen lange dagen, loeizware arbeid. Het oogstseizoen gaat beginnen!
“Ban des Vendanges”
Een eeuwenoude traditie waar de landheer officieel toestemming gaf om de “Ban Des Vendanges” oftewel het oogstverbod, of te heffen. Deze middeleeuwse oplegging werd tot voor kort door de meeste departementen gehandhaafd in Frankrijk en er werd gretig gewacht op de administratieve toestemming. Tegenwoordig mag elke producent zelf bepalen wanneer het plukken kan beginnen. Is de rijping precies zoals gewenst? Is het suikergehalte optimaal? En natuurlijk de balans van het zuurtegraad spelen een belangrijke rol voor de wijnmaker. Meestal valt deze datum 100 dagen na de eerste bloei van de wijnstokken.
Het bal van de snoeischaren
Vanaf eind augustus beginnen de eerste regio’s met plukken. De wijnoogst verspreid zich over ongeveer drie maanden en over het algemeen beginnen ze in het zuiden eerder dan in het noorden. Gebieden zoals de Provence, Languedoc-Roussillon en Corsica trappen meestal “het bal van de snoeischaren” af. En dan begint een reeks dagen zware arbeid, de zogeheten “hard labeur”.
Met de hand geplukt
Met machines oogsten zorgt voor een snellere en goedkopere productie, met het risico dat ook slechtere druiven meevaren op het succes van de mechanisatie. Daarom kiezen vele wijnboeren, met name in de betere wijnregio’s, voor ouderwets plukken met de hand. Op die manier kan er per druif goed beoordeeld worden of hij rijp genoeg is voor het proces. Zo kan bijvoorbeeld een fragiele druif zoals Pinot Noir, louter met de hand geplukt worden.
Invloed klimaatverandering op de wijnoogst
Door de klimaatverandering is de oogst in Frankrijk over het algemeen zo’n twee weken vervroegd. Onder invloed van temperatuur, zon en regen rijpen de druiven sneller dan voorheen. Ook het gistingsproces, en dus het alcoholpercentage wordt beïnvloed door de hogere temperaturen. Eeuwenlang werden de druiven geplukt in dezelfde periode, tot sinds de jaren 80 de opwarming van de aarde in een versnelling kwam. Van 1354 tot 1987 lag de piek altijd eind september en sinds 1988 staat is deze verschoven naar half september. Franse boeren zijn druk op zoek naar alternatieven, zoals nieuwe wijngaarden in relatief koelere gebieden.
Bistrot Neuf gaat plukken!
De exacte datum voor de aftrap wordt meestal op het laatste moment bepaald. De zomerse temperaturen kunnen vlak voor de eindfinish nog veel invloed op de rijping hebben. De hittegolf die wij nu genieten, kan zo tot een week vertraging veroorzaken. Eind augustus – of de eerste week van September – gaat Bistrot Neuf richting de Alsace om het met eigen ogen (handen en smaakpapillen) te ervaren. Houd onze social media kanalen in de gaten en reis met ons mee in het proces van het druivenplukken.