Domaine Marc Kreydenweiss
Een grote passie voor wijn, terroir en biodynamische landbouw. Op zoek naar de kern van het terroir met gedrevenheid, liefde en respect voor de natuur. De enige reden dat hij nog druiven aanplant, is om de evolutie uit de door eeuwen heen gevormde aardlagen naar boven te halen. Een echte pionier in zijn vak met een reputatie die rijkt tot over alle grote zeeën van de wereld. Er wordt al drie eeuwen wijn verbouwt in de familie Kreydenweiss en het domein speelt dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van de Alsace. Vanaf 1989 is het wijngoed als een van de eerste in Frankrijk gecertificeerd in biodynamische wijnteelt.
“De enige reden dat ik nog druiven aanplant, is om de evolutie uit de door de eeuwen heen gevormde aardlagen naar boven te halen” – Marc
Zoon Antoine neemt het wijnstokje over
Sinds 2007 heeft zijn zoon Antoine met zijn vrouw Charlotte het stokje overgenomen in de Andlau. De kern van de zaak blijft onveranderd: wijnen produceren die de ziel van het terroir weerspiegelen. De druivenstok wordt als werktuig gezien om mineralen uit de bodem naar boven te halen. Met de inmiddels 13,5 hectare aan wijngaarden, worden er op het domaine ieder jaar zo’n 100.000 flessen gebotteld waarvan de Wiebelsberg, Moenchberg, Kastelberg en Kirchberg de Barr Grand Cru geclassificeerd zijn.
“De kern van de zaak blijft onveranderd: wijnen produceren die de ziel van het terroir weerspiegelen”
Andlau, een mozaïek aan terroirs
De Andlau heeft een bijzonder grote diversiteit aan terroirs. Op een relatief klein stukje land, zijn er veel verschillende grondsoorten te vinden. Zo vind je net buiten Andlau kalksteen, vanuit de Vogezen zandsteen en graniet op de Wiebelsberg en de unieke zwarte schistes op de Kastelberg zorgen voor intense concentratie en grote mineraliteit. Op de 13,5 hectare van Kreydenweiss vind je de helft van de grondsoorten van de hele Alsace terug en dat maakt het een bijzondere en unieke plek in Europa.
“Op de 13,5 hectare van Kreydenweiss vind je de helft van de grondsoorten van de hele Alsace terug en dat maakt het een bijzondere en unieke plek in Europa.”
Vinificatie en opvoeding
Op het domaine zijn ze overtuigd dat 90% van de kwaliteit van de wijnen afkomstig is van de wijnstok. De vinificatie wordt gezien als slechts een begeleiding van het eindproduct. De sterke expressie van het terroir en de visie van de wijnmaker terug proeven is het uiteindelijke doel. De wijn wordt opgevoed op oude Bourgogne vaten, waar een trage gisting plaatsvindt en het hout geen verdere invloed heeft op de smaak. Tijdens het werk in de wijngaard wordt zoon Antoine geholpen door zijn paard Sam. In plaats van landbouwwerktuigen, wordt hier dus nog met echte paardenkracht gewerkt, om te voorkomen dat de grond verdicht en er geen ruimte is voor micro-organismen om te ontwikkelen.
Artistieke labels
Voor iedere jaargang wordt de creativiteit van een kunstenaar gebruikt om de labels te illustreren. De kennis en creativiteit van de artiest en de wijnmaker worden gebundeld tot unieke, artistieke labels voor iedere geproduceerde wijn.
De wijnen
Bij Bistrot Neuf kunnen we niet kiezen. Iedere wijn van deze man, doet je smaakpapillen een vreugdedansje doen. De eeuwenoude familietradities en het brede scala aan terroirs brengt complexe, geconcentreerde wijnen, veel mineraliteit, een waanzinnige rijpe en oxidatieve stijl en een optimale natuurlijke smaak.
Bistrot Neuf gaat met de start van het oogstseizoen met eigen handen druiven plukken bij Marc Kreydenweiss! Volg ons op Instagram en kijk met ons mee!