Even kennis maken…
De mossel is een eetbaar tweekleppig weekdier uit de zee. Het is een van de meest voorkomende diersoorten aan de Nederlandse en Belgische kust. In totaal wordt er zo’n 57 miljoen kilo mosselen gekweekt in Nederland, waarvan er slechts 4% in Nederland gegeten wordt. Onze Zuiderburen zijn er verzot op: zo’n 64% van onze Zeeuwse mosselen worden in België geconsumeerd. China is de grootste mosselproducent van de wereld. Of ze nu van de pieren van IJmuiden komen, Hoek van Holland of het Zeeuwse Yrseke: ze gaan allen door onder de noemer Zeeuwse mossel. Ze worden namelijk allemaal voordat ze in de verkoop gaan in de Oosterschelde gewaterd, oftewel zandvrij gespoeld.
“Onze Zuiderburen zijn er verzot op: zo’n 64% van onze Zeeuwse mosselen worden in België geconsumeerd.”
De kleur van de schelp is vaak paarsblauw. Bij jonge dieren zijn de schelpen vaak nog licht doorzichtig en stralend blauw. Hoe ouder de mossel, hoe zwarter de schelp. De binnenkant is vaak prachtig parelmoer bekleed.
Voorplanting
De bevruchting vindt plaats buiten de schelp, in het zeewater. Miljoenen eitjes en zaadcellen worden min of meer tegelijkertijd het water in gespoten. Het begint bij de larve, die een planktonisch leven start. Net als regulier plankton, wordt hij door de stroming de zee door geleid. Na een aantal weken wordt er een zogeheten larvale schelp gevormd, die verder groeit al stromend door de zee. Totdat deze schelp zo’n 2mm groot is en te zwaar voor de zwevende levenswijze.
Er breekt een cruciale fase aan. Het schelpje zakt naar de bodem en heeft weinig sturingsruimte. Het geluk van op de perfecte ondergrond belanden moet je aan je zijde hebben, net zoals het niet opgegeten worden door de vele predatoren op de zeebodem. Er is dan ook maar een klein deel van de larvale schelpen, dat overleeft.
“Of ze nu van de pieren van IJmuiden komen, Hoek van Holland of het Zeeuwse Yrseke: ze gaan allen door onder de noemer Zeeuwse mossel.”
Als de mossels 1 centimeter groot zijn, is het mosselzaad. Wanneer ze een grootte bereiken van zo’n vier centimeter, worden het halfwas-mossels genoemd. Wij eten ze pas als ze na een jaar of twee zo’n vijf tot zeven centimeter groot zijn.
Duurzame droom-delicatesse
Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer en jodium. Met een vetgehalte van 2,5% kun je mosselen spreekwoordelijk eten tot je een ons weegt. Wederom een droom-delicatesse, die in ieders dieet past. Lees hier meer over de oester als gezonde guilty pleasure.
Mosselseizoen en de R in de maand
Het mosselseizoen loopt officieel van half juli tot half April. Daarbuiten kun je prima mosselen krijgen, alleen zijn deze dan diepgevroren of geïmporteerd. De R in de maand is al nietszeggend sinds we met gekoeld vervoer rijden. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees er meer over in de Fruits de Mer blog.
Zeg ken jij de Muffin Man?
Wist je dat onze mosselman oorspronkelijk de Muffin Man was? Het is namelijk een Nederlandse vertaling op het Engelse kinderliedje “Do you know the muffin man”? Bekijk hier het origineel.
Mossel maakt van een probleem een parel
Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het zandkorreltje als indringer en bestrijdt hem met parelmoer.
Bij Bistrot Neuf Amsterdam kun je zeven dagen per week genieten van heerlijke Zeeuwse mosselen. Kraakvers van de afslag, met liefde gekookt. Heerlijk met witte wijn, pernod, venkel en kruidenroomboter, geserveerd met frites en sla.