Voor de negende keer organiseren restauranteigenaren en wijnhandelaren samen met het Informatiebureau voor Duitse wijn, de Riesling Weeks. Van 31 mei t/m 16 juni staat deze veelzijdige, heerlijke witte druif centraal in veel restaurants en wijnwinkels, en zo ook bij Bistrot Neuf!
Duits grootgrondbezitter
De Riesling is een van de beste witte druiven ter wereld maar als er één druif is die de Duitse wijncultuur representeert is het de Riesling wel. Met haar vleugels verspreid over maar liefst 21.000 hectare, is ze grootgrondbezitter op Duitse gronden. De eerste bewijzen van haar bestaan worden gedocumenteerd in 1435, van producenten in de Rheingau en aan de Moezel. Doordat de Riesling vanaf het begin in de buurt van rivieren werd verbouwd, kon zij makkelijk internationaal succesboeken. Transport via het water, was een eenvoudige manier om de wijn snel op de markt te krijgen. Zo was ook Koningin Victoria van Engeland meteen fan en zij bracht in 1945 een bezoek aan het Duitse plaatstje Hocheim am Main. Ze meende zelfs dat dit mooie glas witte wijn goed zou zijn voor de gezondheid en zei erover: “a good hock, keeps away the doc”.
What’s in the name?
Waar de naam vandaan komt, is nog steeds discutabel. Het zou van het woord ‘Verrieseln’ komen, dat vroegtijdig afvallen van druiven betekent. Ook ‘Reissend’ oftewel (hoog) zuur, wordt genoemd en ‘Rusling’ wat donker hout betekent. De groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorst bestendigheid verraden een duidelijke connectie met wilde druiven.
Ze is de moeilijkste niet
De Riesling druif kan overleven in veel verschillende klimaten. Zoals het relatief koude klimaat in Duitsland, of het warmere klimaat in Australië. Het klimaat is namelijk niet cruciaal voor een vitale, mooie rijpe druif; de smaak wordt bepaald door het terroir. Groeien kan ze vrijwel overal en het smakenpalet reikt van rokerige, kruidige tonen, naar verrukkelijke zuren tot een waanzinnig bloemig bouquet. In relatief warme landen kunnen er zelfs de typerende petroleum-tonen ontstaan, vaak is dit terug te koppelen aan de zogeheten hittestress.
Van zoet, tot zeer droog, de Riesling schittert in haar rijke palet. Je zou zelfs kunnen stellen, dat er voor iedereen wel een perfecte Riesling moet zijn… Tijd voor een renaissance!
Tijdens de Riesling-Weeks schenken wij niet alleen 11 extra Riesling-wijnen per glas, maar kun je ook genieten van een speciaal 3-, 4- of 5-gangen Riesling-menu.
Reserveer een tafel of kom direct proeven in de Haarlemmerstraat!