Het is de derde donderdag in november en dat betekent in de wijnwereld maar één ding: de Beaujolais Nouveau komt er weer aan! In september hingen de druifjes zich nog nietsvermoedend te vervelen op de heuvels van de Beaujolais en halverwege november ligt de wijn klaar om gedronken te worden. Geen wijn die zo snel in én uit de fles gaat.
Beaujolais Nouveau
Deze primeur is wijn van de allereerste persing, bomvol fruit, vaak nog wat schraal bij de eerste slok, maar in de afdronk kan de kwaliteit van dat jaar en het huis worden herkend. De Beaujolais Nouveau wordt vooral jong gedronken en in Nederland wordt vaker de benaming “Beaujolais Primeur” gebruikt.
Beaujolais is veel meer dan Primeur
De Beaujolais streek heeft veel meer te bieden, dan de bekende Primeur. In het Noorden grenst het heuvelrijke en rotsachtige landschap aan de Bourgogne-streek en in het zuiden aan de Rhône. De wijnstokken staan tot 450 meter hoogte zodat ze de meeste zon vangen en ondertussen worden ze door de heuvels beschermd tegen de westenwinden. Ze genieten daardoor van een veel zachter klimaat dan de druiven van de Bourgogne. De Gamay brengt heerlijke, lichte en fruitige rode wijnen en de Chardonnay verleent zich perfect voor de Beaujolais Blanc. Er wordt overtuigend biologisch- en biodynamische wijn verbouwt in de streek. De wijnen van de Beaujolais onderscheidt men vier niveaus: Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais-Villages en de Cru’s Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Regnié en Saint-Amour. Waar de Beaujolais Nouveau zo snel mogelijk gedronken wenst te worden, kunnen de Cru’s vaak wel goed bewaard worden.
De Gamay-Familietragiek
Het druivenras de “Gamay Noir” is een kind van de welbekende Pinot Noir en de Gouais Blanc uit de Bourgogne. Die laatste is één van ‘s werelds oudste en belangrijkste druivenrassen in Europa, maar door de hoge zuren inmiddels afgedankt en verbannen uit Frankrijk. Onder andere de Chardonnay en de Riesling zijn voortgekomen uit deze witte druif, maar zowel de Gouais Blanc als de Gamay-druif hebben eeuwenlang moeten strijden voor hun bestaan in de Bourgogne en tevergeefs. Moederdruif overleefde de strijd niet in de streek en de Gamay werd uiteindelijk verbannen richting de Beaujolais.
De Comeback Kid Gamay
Het begon in de jaren 60 met de meest slimme zet op het gebied van marketing in de wijnbouw geschiedenis. Er werd handig gebruik gemaakt van de Gamay-druif, die zich leent voor een snelle wijnbereiding. Men werkte een bijzondere methode van vinificatie uit, volgens het principe van de zogenaamde “koolzuurmaceratie” (macération carbonique). Tijdens dit proces blijft niet alleen het fruitige van de Gamay-druif volledig bewaard, maar ontstaan er ook wijnen die je bij voorkeur zo jong mogelijk moet drinken. Hiermee was de Beaujolais Primeur geboren. In amper een paar jaar tijd heeft de fris en fruitige, makkelijk wegdrinkende Beaujolais Primeur alle landen van Europa, Azië en Amerika verovert. De verkoop is ongeveer 400.000 hl per jaar, wat neerkomt op een derde deel van de totale wijnproductie uit dit gebied.
“Het begon in de jaren 60 met de meest slimme zet op het gebied van marketing in de wijnbouw geschiedenis. Er werd handig gebruik gemaakt van de Gamay-druif, die zich leent voor een snelle wijnbereiding.”
Razendsnel de wereld over
Normaal gesproken is het ieder jaar groot feest in Frankrijk. In de nacht na het vrijgeven van de wijn vertrekken talloze vrachtwagens en auto’s luid toeterend vanaf de kelders in de Beaujolais om de Beaujolais Nouveau te presenteren. In de vroege ochtend stijgen vanuit Parijs tientallen vrachtvliegtuigen op naar Japan, Canada en de Verenigde Staten om ook daar de Beaujolais Primeur gekte over te brengen. Voor de Engelsen begint de beroemde “Beaujolais Race” altijd om klokslag middernacht.
Beaujolais-koning Christophe Pacalet
Een van onze favoriete wijnmakers in de Beaujolais Christophe Pacalet studeerde biologie en chemie en werkt daarna een aantal jaren als chef. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, keert hij terug naar zijn thuisbasis, de Beaujolais, om in de wijnleer te gaan. Bij zijn oom Marcel Lapierre leert hij de fijne kneepjes van het vak om in 1999 zijn eigen wijnbedrijf te starten. Oom Marcel is een pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw en is beroemd om zijn unieke Cru wijnen uit Morgon.
“Zijn naam ontbreekt nooit op onze wijnkaart en er gaat geen derde donderdag in november voorbij dat wij zijn Beaujolais Nouveau niet drinken.”
Pacalet bezit zelf bijna geen eigen wijngaarden, maar koopt druiven van zorgvuldig geselecteerde- en biologische percelen op basis van terroir en leeftijd van de wijnstokken. Hij richt zich vooral op 40 tot 80 jaar oude wijnstokken en werkt nauw samen met de boeren in de wijngaard. Zijn naam ontbreekt nooit op onze wijnkaart en er gaat geen derde donderdag in november voorbij dat wij zijn Beaujolais Nouveau niet drinken.
Wij maken ieder jaar van deze gelegenheid een klein feestje – en nu ook – alleen even net iets anders. Van donderdag t/m zondag bieden wij een 3-gangen diner aan voor 2 personen inclusief een fles Beaujolais Nouveau voor maar 59 euro!
Bekijk hier het menu