De koud-gerookte zalm op het menu van Bistrot Neuf laat het hart van menig visliefhebber sneller kloppen. Het team van Bistrot Neuf gaat op pad naar rokerij Smeding om het geheim van de smid te ontdekken.
Als onderdeel van de hoge kwaliteit van het eten bij Bistrot Neuf, willen we de autenthieke producten goed leren kennen. De herkomst en het proces die het product doormaakt, is daar een belangrijk onderdeel van. Wat gebeurt er allemaal mee voordat het bij onze gasten op het bord ligt? Omdat de Chef de kwaliteit van de producten zwaarbewaakt, is het belangrijk om ambachtelijke, eerlijke leveranciers te hebben en te behouden. Het team van Bistrot Neuf gaat daarom op pad op meer te leren over deze perfect gerookte zalm.
In een mooi familiebedrijf op de visafslag vind je de rokerij van de familie Smeding. Al drie generaties lang roken zij verse vis – en nog altijd met de hand. Ondanks dat er overal steeds meer mechanisatie plaatsvindt, blijft familie Smeding bij hun ouderwetse, ambachtelijke methodes. In deze Rokerij wordt al sinds 1933 met de hand gerookt, een expertise die bijna uitgestorven is in Nederland. Volgens de familie Smeding zorgt het met de hand roken voor een betere controle over het hele proces wat uiteindelijk resulteert in een hogere kwaliteit gerookte vissoorten.
Het hele jaar door is de rokerij geopend en wordt er hier Makreel, Botervis, Zalm en Haring gerookt. In het seizoen hangt ook de Rode Poon in de rookkamers, en mochten consumenten andere vissoorten op verzoek gerookt willen hebben, is dit altijd mogelijk.
Een familiebedrijf die louter met passie en liefde werkt, daar houden we van bij Bistrot Neuf.
Ondanks de traditionele, onveranderde werkwijze gaat het familiebedrijf wel mee met de tijd: voor particulieren is er een volledig verbouwde winkel waar alle gerookte vis ook verkocht wordt, en je terecht kunt voor een versgebakken visje, frietje of drankje.
Met eigen ogen zien en ervaren? Je kan zelfs met de vissersboot de zee op, om zelf op zoek te gaan naar Makreel. Die kans konden wij bij Bistrot Neuf niet laten schieten. Met het hele team, vertrekken we met vissersboten de zee op, voorzien van hengels en aas (en bier). De aan de haak geslagen vissen hebben het alleen niet gered tot de rookkamers; chef fileert en verdeeld de vis direct op de boot aan het personeel. Verse vis was nooit zo vers!
Naast de liefde voor het roken, is de liefde voor Elvis hier ook niet te missen. Naast de rokerij vind je een volledig ingerichte (en goedgevulde!) Elvis-bar inclusief werkende jukebox, die je doet terugreizen naar de Rock ’n Roll-tijd.
Ben je niet in de gelegenheid om deze authentieke ambacht met eigen ogen te bewonderen? Geen probleem! Loop binnen bij Bistrot Neuf en geniet van deze heerlijke koud-gerookte zalm. En geloof ons, dat gaat zeker smaken! Maak hier meteen je reservering!
Wil je ook een keer een bezoekje brengen aan de familie Smeding of wil je meer weten over hun ambacht? Ga dan naar deze website