Team Bistrot Neuf is zeer verheugd de komst van onze nieuwe chef, José, aan te kondigen. José is een jonge chef die de kunst van onze Franse authenticiteit tot in de puntjes gaat combineren met zijn moderne creativiteit. Er breekt een nieuw culinair tijdperk aan binnen onze bistrot, wat ook niet stilletjes voorbij is gegaan aan de recensenten: Gault & Millau heeft namelijk het nieuwe Chef’s Menu al geproefd én beloond met een punt hoger in de ranking. Een goed begin is het halve werk, zeggen ze toch?
Even voorstellen: Chef José
Als jonge kok begint hij zijn carrière in Peru, waar hij als student in verschillende restaurants de eerste kneepjes van het vak leerde. Later verhuisde hij naar Californië om in het Ritz Carlton Half Moon Bay te werken, om daarna uit te vliegen naar de Kaaimaneilanden. Daar stond hij voor de keuze om een leidinggevende functie in een steak-restaurant te vervullen – of als Chef de Partie in de leer te gaan bij de grootsheid Eric Ripert. Dat werd het laatste en dat noemt hij de beste beslissing van zijn leven. De ervaring die hij bij Blue by Eric Ripert opdeed, werd de sleutel van zijn professionele ontwikkeling. “Ik kan met zekerheid zeggen dat voor zo’n grootheid werken, mij de Chef heeft gemaakt die ik vandaag ben.”
De natuur als zijn grootste inspiratiebron
Al zijn hele leven is hij te vinden in de keuken of in de natuur, en dan het liefst bij het strand. Wanneer hij als kleine jongen de uien mocht snijden voor een traditionele soffrito of de BBQ mocht aansteken voor zijn vader, begint zijn interesse voor koken te ontwaken. Zijn familie en de heerlijke en pure ingrediënten uit het adembenemend mooie Peru, zijn nog altijd het onbetwistbare fundament van zijn functie als chef. “Het heerlijke eten en de geweldige ingrediënten inspireren me nog altijd om iets nieuws te doen.”
De basisprincipes van het leven
De basisprincipes van het leven zijn er overigens met de paplepel ingegoten bij José: “Werk hard, leer van je fouten, wees nederig en behandel mensen met respect en zoek altijd naar wat je gelukkig maakt.” Dat zijn allemaal dingen die hij van zijn familie heeft geleerd. “Ze zijn altijd het beste voorbeeld geweest waar ik ooit om had kunnen vragen. Vooral mijn moeder, ik ben haar alles verschuldigd.”
Als hij niet achter de pannen zou staan, had hij zijn jongensdroom als mariene bioloog waar willen maken. “Ik hou van de oceaan. 90% van de beste herinneringen van mijn leven zijn gemaakt rondom de zee. Dat heeft ook mijn gevoel voor duurzaamheid versterkt en dat neem ik mee in alles wat ik kook.”
Een nieuw jaar, een nieuw tijdperk
Sinds 1 januari vervult José de functie als Chef van Bistrot Neuf. “Ik wist dat ik op het punt stond om een grote stap te maken in mijn carrière en ik had me geen beter team kunnen wensen.” Enigszins geïntimideerd door de reputatie van Bistrot Neuf en het solide team, werd hij alleen maar meer gemotiveerd om harder te werken en elke dag beter te worden. “Ik wil alle passie en liefde die ik heb toevoegen en proberen uit te drukken in elk gerecht dat de pas passeert.”
Het concept van Bistrot Neuf
De opzet van het concept van Bistrot Neuf blijft nagenoeg hetzelfde: Franse klassiekers precies zoals ze horen te zijn op de a la carte kaart, geserveerd met een flinke dosis Amsterdamse flair én ruimte voor creativiteit over de grenzen in het nu wekelijks wisselende Chef’s Menu. Een deel van de kaart zal gedurende het jaar wellicht wat veranderen, maar de echte Bistrot Neuf klassiekers zoals de paté en Brioche Neuf zijn onlosmakelijk ons thuis. Bekijk hier het hele a la carte menu.
Bistrot Neuf Amsterdam
Bistrot Neuf is een Frans restaurant midden in Amsterdam, gelegen aan de pittoreske Jordaan op loopafstand van het Centraal Station. Een no-nonsense plek met hoge kwaliteit, waar gasten ongedwongen kunnen genieten van een Bourgondische avond met een uitgebreid menu of een mooi glas wijn met oesters aan de bar. Al sinds Neuf haar deuren opende in 2009, heeft de bistrot een speciaal plekje in het hart van menig wijnliefhebber vanwege de zeer uitgebreide wijnkaart. We zijn bekroond met vermelding in prestigieuze gastronomiegidsen zoals de Michelin Gids, Gault & Millau en de Star Wine List.